DANIE GŁÓWNE, KURCZAK, NIEDZIELNY OBIAD, SKŁADNIKI, UROCZYSTY OBIAD, WARZYWA

Roladki z kurczaka ze szparagami, fetą i szynką parmeńską

18 maja 2016

Sezon na szparagi w pełni… Ja też uległam im bezgranicznie, zwłaszcza ZIELONYM. Dziś postawiłam na wykwintny obiad. Niech zdjęcie Was nie zwiedzie!!! To bardzo szybki obiad a przy tym baaardzo pyszny. Filety z kurczaka wcale nie muszą być nudnymi kotletami w panierce z bułki tartej. Spójrzcie… Aż ślinka cieknie, prawda?

Składniki:
– 6 sztuk zielonych szparagów
– 1 pojedyncza pierś kurczaka
– 4 plasterki szynki parmeńskiej
– 2 krótkie gałązki tymianku
– 60 g sera feta
– oliwa extra vergine, sól i pieprz
– gałązka pomidorków koktajlowych

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i włączyć funkcję: grzanie góra i dół.
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem. Kurczaka, szparagi i tymianek doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine.
Na każdy filet nałożyć po 3 szparagi i ser feta. Zwinąć w roladkę. Roladki owinąć w plasterki szynki parmeńskiej. Pod szynkę wcisnąć tymianek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z pomidorkami skropionymi oliwą, solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Podawać np. z talatkami ziemniaczanymi.

DSC_0030

DSC_0044

DSC_0018

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj