COŚ NA ZĄB, DESERY, DOMOWA PIEKARNIA, KUCHNIE ŚWIATA, NA IMPREZĘ, NA ZDROWIE, PO FRANCUSKU, SKŁADNIKI, WEGE

Rogaliki francuskie z czekoladą i orzechami

22 listopada 2016

Rogaliki francuskie z czekoladą i orzechami szybkie, proste a jakie pyszne… To nie do wiary, że dosłownie z trzech składników można wyczarować taki deser!!! Do mojego przepisu użyłam czekolady deserowej i siekanych orzechów włoskich ale dowolność tutaj jest ogromna… Możecie też użyć świeżych i mrożonych owoców czy wszelkiego rodzaju konfitur a na wierzch grubego cukru, kruszonki czy wiórek kokosowych…


Składniki:
– 1 ciasto francuskie (w rolce)
– pół tabliczki czekolady deserowej
– 2 łyżki orzechów włoskich drobno posiekanych
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietanki kremówki

Ciasto delikatnie rozwałkować i pociąć na długie trójkąty. U podstawy (w najszerszym miejscu) każdego nałożyć tabliczkę czekolady (ewentualnie dwie) i zwinąć. Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietanką i posypać posiekanymi orzechami. Włożyć do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 220 stopni. Po około 20 minutach rogaliki będą gotowe.

Rogaliki francuskie z czekoladą i orzechami..
Rogaliki francuskie z czekoladą i orzechami-3

Rogaliki francuskie z czekoladą i orzechami...

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj