BOŻE NARODZENIE, DANIE GŁÓWNE, DOMOWA PIEKARNIA, DROŻDŻOWE, GRZYBY, KAPUSTA, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PO POLSKU, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, WARZYWA, WEGE

Rogaliki drożdżowe z farszem z kapusty, grzybów i wędzonych śliwek

9 grudnia 2016

Grudzień pachnie Bożym Narodzeniem! To absolutnie nie ulega wątpliwości… Kiszoną kapustą, suszonymi grzybami, mandarynkami, sernikiem… To co dziś Wam chcę pokazać to moje popisowe rogaliki drożdżowe z farszem z kapusty, grzybów i wędzonych śliwek. Są idealnym uzupełnieniem prawdziwego, buraczanego barszczyku. Miękkie, pachnące i lekko słodkawe oraz podwędzane od śliwki… Są przepyszne… Idealne na wigilijny stół ale nie tylko… Dodatek np. czarnuszki nadaje im również lekko korzenny aromat…. POLECAM!!!


Składniki na farsz:

– 500 g kiszonej kapusty
– 40 g suszonych grzybów (prawdziwków i podgrzybków)
– 2 liście laurowe
– 4 ziela angielskie
– 1 średniej wielkości cebula
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżka masła
– 100 g wędzonych śliwek
– sól i świeżo mielony, czarny pieprz

Składniki na ciasto drożdżowe:
– 500 g mąki pszennej
– 8 g drożdży instant
– 100 g masła
– 250 ml mleka
– 1 jajo do ciasto + 1 jajo do posmarowania (w temperaturze)
– 2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka śmietanki kremówki

Dodatkowo do posypania rogalików: czarnuszka, czarny i biały sezam oraz mak.

Farsz: Cebulę i śliwki drobno posiekać. Suszone grzyby zalać 2 szklankami wody i odstawić na około 30 minut a potem gotować 30 minut. Odcedzić i odcisnąć w dłoniach a następnie drobno posiekać. Kapustę kiszoną odcisnąć zalać wywarem z gotowania grzybów, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować przez około 35 – 40 minut pod przykryciem do miękkości, odcedzić (jeśli 10 minut przed końcem gotowania ściągniecie pokrywkę, woda odparuje i kapusty nie trzeba będzie odcedzać). Po wystudzeniu kapustę posiekać. Na patelni rozgrzać masło i olej rzepakowy, podsmażyć na nim cebulę a następnie grzyby z kapustą i śliwkami. Całość przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać (powinno być ciepłe ale nie GORĄCE!). Mąkę przesiać. Masło rozpuścić. Drożdże połączyć z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki, cukrem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Zaczyn powinien w tym czasie się lekko spienić. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać mleko, 1 jajo, sól i zaczyn. Wszystko ze sobą połączyć. Na koniec wlewać niewielkimi porcjami masło i wyrabiać ręką przez 12 – 15 minut aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i błyszczące. Miskę przykryć czystą ściereczką, odstawić w miejsce bez przeciągów na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i wyrobić. Podzielić na dwie części. Obie rozwałkować na okręgi, podzielić na trójkąty. Na każdy nałożyć porcję farszu (około 1 czubatej łyżeczki) i zwinąć w rogalik. Rogaliki układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietanką, posypać czarnuszką, czarnym lub białym sezamem albo makiem. Rogaliki odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C z włączoną funkcją grzania góra – dół. Po tym czasie rogaliki powinny się zezłocić. (INSTRUKCJA WYKONYWANIA ROGALIKÓW JEST PONIŻEJ).

Rogaliki drożdżowe z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką

Rogaliki drożdżowe z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką (2)
Rogaliki drożdżowe z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką (6)

Rogaliki drożdżowe z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką (5)

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj