DANIE GŁÓWNE, GRZYBY, KUCHNIE ŚWIATA, PO WŁOSKU, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE

Risotto z borowikami

14 września 2016

Klasyka kuchni włoskiej. Oprócz spaghetti i pizzy, risotto to najbardziej znane włoskie danie. Jeśli masz tylko składniki, w pół godziny wyczarujesz pyszne, pachące lasem danie. Jest bardzo proste w wykonaniu ale wymaga nieco dyscypliny. Więkość czasu jaką trzeba mu poświęcić to czas na mieszanie 🙂 Ale wierzcie mi, warte jest swojej pracy… Nie przyrządzam go zbyt często choć jest w smaku obłędne… Prawie pół kostki masła i garść parmezanu (który uwielbiam) skutecznie mnie odstrasza 🙂

Składniki:
– 300 g świeżych borowików
– 200 g ryżu do risotto (np. Arborio)
– 1 średniej wielkości cebula
– 2 ząbki czosnku
– 80 ml białego, wytrawnego wina
– 400 ml bulionu (warzywnego, mięsnego, grzybowego)
– 80 g tartego parmezanu
– 80 g masła
– 3 łyżki oliwy extra virgin
– 2 łyżki siekanej pietruszki
– sól i świeżo czarny pieprz do smaku

Borowiki dokładnie oczyścić (np. pędzelkiem, szczoteczką – nie płukać bo nasiąkną wodą), pokroić na plasterki. Cebulę posiekać w drobną kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i czosnek, dusić do miękkości na małym ogniu, przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodać posiekane grzyby i dusić przez 1 – 2 minuty. Wsypać ryż, wymieszać i smażyć przez minutę na średnim ogniu, do momentu aż cały pokryje się oliwą. Wlać wino i gotować do momentu aż całe odparuje (około 2 minut). Następnie wlewać po łyżce wazowej gorący bulion i gotować risotto cały czas mieszając (szybko może przywrzeć) do czasu aż cały płyn zostanie „wypity” przez ryż wtedy wlać kolejną łyżkę. Czynność tę powtarzać do momentu aż cały bulion zotanie wykorzystany. Gotować tak przez około 15 minut. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w środku. Na koniec dodać tarty parmezan, siekaną pietruszkę i masło. Mieszać do momentu aż masło się rozpuści. Posypać świeżo mielonym pieprzem, solą i od razu podawać.

a

 

20160914-DSC_0071

print

Może również lubisz?

1 Komentarz

  • Reply Pati 22 września 2016 at 11:24

    Dobrze, że zamroziłam kilka borowików. Teraz nie wiem czy wybrać zupę krem czy risottto. Oba dania uwielbiam…

  • Skomentuj