DANIE GŁÓWNE, GLUTEN FREE, KUCHNIE ŚWIATA, PO WŁOSKU, RYŻ, SKŁADNIKI, WARZYWA, WEGE

Risotto cytrynowe z zielonym groszkiem

8 listopada 2016

Risotto cytrynowe z zielonym groszkiem to danie, które robiłam z przekonaniem, że… SZAŁU NIE BĘDZIE… No bo co tu może być takie zaskakujące w smaku? Groszek? Cytryna? A może bulion warzywny? Nie znajdywałam nic dla siebie… Otóż moi drodzy śmiertelnie się pomyliłam!!! Biję się w piersi… Rzeczywiście na początku zestaw składników, na które się zdecydowałam mnie nie powalił. Żadne z osobna nie jest jakoś szczegółnie wyjątkowe… Ale razem tworzą NIEZŁY ZESTAW!!! Risotto cytrynowe z zielonym groszkiem to wyśmienite danie. Cytryna – zarówno sok jak i skórka – nadają świeżości temu daniu, oregano – pysznego ziołowego smaku a groszek genialnej konsystencji… Pyszne jako danie obiadowe lub jako dodatek np. do kurczaka…


Składniki:
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 3/4 szklanki ryżu do risotto (np. Arborio)
– 1/2 średniej wielkości cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 400 ml bulionu warzywnego (ewentualnie warzywno – mięsnego)
– 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
– 1 cytryna
– 1/2 szklanki tartego parmezanu
– 1 łyżka listów świeżego oregano (ew. suszonego)
– 3/4 szklanki mrożonego groszku
– 1 łyżka masła
– sól i świeżo mielony czarny pieprz

Cytrynę dokładnie wyszorować i opłukać pod bierzącą wodą (ewentualnie sparzyć wrzątkiem). Czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i czosnek, dusić do miękkości na małym ogniu, przez około 4 – 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wsypać ryż, wymieszać i smażyć przez minutę na średnim ogniu, do momentu aż cały pokryje się oliwą. Wlać wino i gotować do momentu aż całe odparuje (około 2 minut). Następnie wlewać po łyżce wazowej gorący bulion i gotować risotto cały czas mieszając (szybko może przywrzeć) do czasu aż cały płyn zostanie „wypity” przez ryż wtedy wlać kolejną łyżkę. Czynność tę
powtarzać do momentu aż cały bulion zotanie wykorzystany. Gotować tak przez około 15 minut. 3 minuty przed końcem gotowania wsypać groszek. Całość wymieszać i dodać sok z połowy cytryny. Na koniec do risotto zetrzeć skórkę z cytryny, dodać parmezan i masło. Wszystko wymieszać aż masło się rozpuści. Całość posolić, dodać świeżo mielony czarny pieprz i listki oregano.

Risotto cytrynowe z zielonym groszkiem..

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj