CIASTKA, CZEKOLADOWE, DESERY, KUCHNIE ŚWIATA, NA IMPREZĘ, NA ZDROWIE, PO ANGIELSKU, PODWIECZOREK, SPECJALNE OKAZJE, WEGE

Popękane ciasteczka czekoladowe

12 stycznia 2017

Popękane ciasteczka czekoladowe na pierwszy rzut oka wyglądają jak kamyki… Po wyjęciu z piekarniku mają strukturę biszkopcików… Po lekkim ostygnięciu z zewnątrz troszkę twardnieją ale środek nadal jest miękki i wilgotny… A ten zapach czekolady? Jest po prostu obłędny… Idealne do popołudniowej kawki czy szklanki mleka…


Składniki:
– 200 g czekolady o zawartości 70% kakao
– 150 g cukru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 100 g masła
– 260 g mąki pszennej
– 3 jaja (zimne)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

Dodatkowo: pół szklanki przesianego cukru pudru

Mąkę przesiać przez sitko z proszkiem do pieczenia. Cukier puder również przesiać (aby pobyć się grudek). W kąpieli wodnej (tzn. do rondelka wlać wodę, na rondelku postawić szklaną lub metalową miskę) rozpuścić połamaną czekoladę i masło. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Jajka rozbić a żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym (na wysokich obrotach podbić lekko białka a następnie dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając). Do piany dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Pianę z białek przełożyć do rozpuszczonej czekolady i masła a następnie (cały czas miksując na niskich obrotach) dosypywać po łyżce mąki i proszku do pieczenia (ciasto będzie bardzo gęste). Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc (po nocy ciasto będzie dość twarde, o konsystencji twardej plasteliny). Ciasto wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Nabierać łyżką porcję ciasta (wielkości orzecha włoskiego) i formować w dłoniach kulki. Obtoczyć je w cukrze pudrze i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp. Piec około 10-12 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i otworzyć drzwiczki. Kiedy piekarnik ostygnie, ciasteczka wyjąc na paterę.

print

Może również lubisz?

2 komentarze

  • Reply Ola 12 stycznia 2017 at 19:50

    Skoro ciasto wkładamy na noc do lodówki to może warto…wyłączyć piekarnik, co?

    • Reply Dominika - Zamieszaj.pl 16 stycznia 2017 at 09:31

      🙂 🙂 🙂 Bardzo dziękuję za komentarz… Rzeczywiście jest na odwrót 🙂 Już poprawiam 🙂

    Skomentuj