COŚ NA ZĄB, DANIE GŁÓWNE, KASZA, PIECZARKI, POMIDORY, SKŁADNIKI, WARZYWA

Pomidory faszerowane kaszą bulgur, pieczarkami i orzechami włoskimi

14 czerwca 2016

Pomidory faszerowane to świetny pomysł na szybki, wegetariańki obiad. Do tego przepisu nie musicie koniecznie używać kaszy bulgur… Możecie użyć każdej innej, orzechy włoskie zastąpić laskowymi czy pinii a pieczarki np. tartą marchewką… Dowolność jest naprawdę ogromna a smak naprawdę wyśmienity. Ten przepis to jeden z tych, przy którym nie musicie spędzać godzin w kuchni… Szybko, smacznie i zdrowo… Do dzieła!!!

Składniki:

– 6-7 średniej wielkości pomidorów
– 100 g kaszy bulgur (może być każdy inny rodzaj kaszy czy ryżu)
– 300 ml wody
– 2 łyżeczki masła
– 50 g orzechów włoskich + łyżka do posypania
– 200 g pieczarek
– 1 szalotka
– 50 g sera cheddar
– łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
– 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
– świeżo mielonego pieprzu
– sól
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni z włączoną funcją grzania góra – dół. Pomidory umyć, osuszyć, odciąć „czapeczki” a środki wydrążyć. Pieczarki drobno pokroić albo zetrzeć na tarce. Orzechy posiekać. Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki masła (gotować około 15 minut). Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną drobno szalotkę, pieczarki i smażyć na większym ogniu aż pieczarki lekko się zrumienią a płyn całkowicie odparuje. Gotowe pieczarki wymieszać z kaszą, tartym serem, posiekanymi orzechami, czosnkiem, pieprzem, tymiankiem i solą. Pomidory ponadziewać farszem, przykryć „czapeczkami”, polać każdy oliwą, oprószyć solą, pieprzem i piec około 20 – 25 minut. Podawać posypane siekanymi orzekami i zieleniną.

Pomidory faszerowane kaszą bulgur, pieczarkami i orzechami włoskimi...

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj