KUCHNIE ŚWIATA, NIEDZIELNY OBIAD, SKŁADNIKI, WARZYWA, ZUPY

Pomidorowa z omletem ziołowym

21 marca 2016

Poniedziałek… Zastanawiasz się pewnie co ugotować na obiad… Skoro to poniedziałek to pewnie pomidorówka na wczorajszym rosole. Jak co tydzień 🙂 Dziś nie inaczej. Tradycji musi stać się zadość… Gotuję pomidorówkę, ale niezwykłą, nie z wczorajszymi kluskami ani ryżem… Dziś podam ją z pachnącym ziołami omletem. Pomidory o tej porze roku nie są zbyt dobre. Wybieram więc te z puszki – o niebo lepsze!!! Zupa wyszła genialna 🙂

Składniki na zupę:

– 2 puszki krojonych pomidorów
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka sosu tabasco
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
– 1 szklanka bulionu np. drobiowo-warzywnego
– 2 łyżeczki brązowego cukru

Pomidory zblendować. Masło rozpuścić w rondelku a na nim poddusić pomidory (około 5 minut aby się zredukowały i nabrały intensywnego koloru). Do pomidorów wlać bulion, dodać tabasco, sól, suszony czosnek i cukier. Zagotować i zdjąć z palnika.

Składniki na omlet:
– 2 jajka
– pęczek koperku
– szczypta soli
– szczypta świeżo pieprzu
– szczypta mielonej, słodkiej papryki
– 1 cebulka dymka
– 2 łyżki zimnej wody

Jajka rozkłócić, dodać 2 łyżki zimnej wody, posiekany koperek, dymkę, sól, pieprz i paprykę. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu) smażyć cieniutkie omlety – wlać porcję masy jajecznej tak by pokryła całą powierzchnię patelni, smażyć kilka sekund, przewrócić na drugą stronę też na kilka sekund. Z podanych składników powinno wyjść około 4 sztuki. Usmażone i wystudzone omlety zwinąć w rulon i pokroić jak makaron. Podawać jako dodatek do pomidorówki.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj