CUKINIA, NIEDZIELNY OBIAD, POMIDORY, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, UROCZYSTY OBIAD, WARZYWA, ZUPY

Pomidorowa z pieczonych pomidorów z makaronem z cukinii

18 lipca 2016

Najlepsze pomidory są właśnie teraz!!! Duże, mięsiste i słodkie… Idealne nie tylko na kanapkę ale również na zupę pomidorową. Zupa pomidorowa to takie nasze, polskie danie… Ja postanowiłam odmienić moją pomidorówkę i zamiast gotować tradycyjny makaron zrobiłam makaron z cukinii. Wyszła zupełnie inna… Pyszna i zaskakująca!!!

Pomidorowa z pieczonych pomidorów z makaronem z cukinii

Składniki zupy do pieczenia:
– 1,5 kg pomidorów
– 1 główka czosnku
– 2 średniej wielkości czerwone cebule
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– 4 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:
– 1 łyżka masła
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki pieprzu
– 2 łyżeczki ajvaru
– 1 łyżeczka brązowego cukru

Pomidory dokładnie umyć i osuszyć, pokroić na pół. Główkę czosnku przekroić w poprzek. Cebulę obrać i rózwnież podzielić na połowę. Wszystko dokładnie skropić oliwą z oliwek, posolić, dodać pieprz. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 1 godzinę. Wystudzone pomidory obrać ze skórki, razem z cebulą. Miękki czosnek wycisnąć. Wszystkie składniki dokłanie zblentować na gładka masę. Masło roztopić w rondelku. Dodać przetarte pomidory. Chwilę pogotować (okolo 5 minut). Doprawić wszystko solą, pieprzem, cukrem i ajvarem.

Składniki na makaron:
– 1 cukinia
– 1 łyżeczka masła
– sól i pieprz do smaku

Cukinię umyć i obrać za pomocą obieraczki do julienne. Markaron chwilę podsmażyć na maśle na patelni i doprawić solą i pieprzem. Podawać z gorącą zupą.

Pomidorowa z pieczonych pomidorów z makaronem z cukinii

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj