Bez kategorii, DANIE GŁÓWNE, WARZYWA

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

3 marca 2016

Placki ziemniaczane lubią chyba wszyscy. Postanowiłam, że je troszkę urozmaice dodając do nich kiszonej kapusty. Dzięki niej są lekko kwaskowate i sycące… To był strzał w dziesiątkę… Spróbujcie koniecznie!!! Zachwycicie się tak jak ja!!!

Składniki:

– 1 kg ziemniaków
– 200 g kiszonej kapusty
– cebula – średniej wielkości
– 1 jajko
– niepełna łyżeczka soli
– 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– olej roślinny do smażenia

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ziemniaki przełożyć do sitka i poczekać aż sok z
nich odpłynie. Po tym czasie sok wylać a zebrany na dnie osad (skrobia) przełożyc do startych
ziemniaków. Całość dokładnie wymieszać. Do ziemniaków dodać startą (na tych samych oczkach) cebulę,
posiekaną kapustę (na około centymetrowe kawałki), jajko, sól i pieprz. Całość wymieszać. Rozgrzać
patelnię, wlać olej. Masę ziemniaczaną nakładać porcjami (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej. Smażyć na
średnim ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć
smażenie. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem.

ciasto4-0458

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj