COŚ NA ZĄB, JABŁKA, JAJKA, KUCHNIE ŚWIATA, OWOCE, PO POLSKU, PODWIECZOREK, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, WEGE

Placki cynamonowe z jabłkiem

6 listopada 2016

Placki cynamonowe z jabłkiem to taki trochę rodzaj babcinych racuchów… Ale ale wszyscy wiemy, że prawdziwe, staropolskie racuchy robi się na kaśnym mleku, sodzie i z dużymi kawałkami jabłek no i oczywiście nie z syropem klonowym… Żadna babcia zapewne 50 lat temu w życiu o nim nie słyszała 🙂 Moje placki powstały na potrzeby… Mojej niedzielnej zachcianki… Oczywiście tylko z tego co znalazłam w lodówce… Przecież każdy z nas zapewne ma w domu mleko, mąkę, jabłka a jak nie jabłka to jakieś inne owoce, których oczywiście może użyć zamiast jabłek… Pyszne, słodkie, pachnące wanilią i cynamonem najlepiej smakują ze świeżo zaparzoną kawą albo mlekiem 🙂


Składniki:

– 1 jajo
– 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
– 1 szklanka mąkki pszennej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli do smaku
– 2 łyżki cukru (ja użyłam brązowego)
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– ziarna wanilii z połowy laski
– 1 duże jabłko
– 1/2 szklanki mleka
– olej do smażenia

Jabłko umyć, osuszyć i zetrzeć na tartce tzw. „jarzynówce”. Do miski wybić jajo. Dodać jogurt grecki i mleko. Dokładnie wszystko wymieszać rózgą. Do tak przygotowanej mieszaniny dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon, i ziarna wanilii. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany. Do tak przygotowanej masy dodać stare jabłko. Wymieszać. Nakładać po jednej łyżce na rozgrzany olej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Placki podawać posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym, miodem.

UWAGA!!! Jeśli chcecie odrobinę odchudzić swoje placki polecam smażenie na oleju kokosowym.

 

Placki cynamonowe z jabłkami..
Placki cynamonowe z jabłkami.

print

Może również lubisz?

2 komentarze

  • Reply Kasia 24 listopada 2016 at 14:33

    Kolejny przepis do zapisania. 🙂

  • Skomentuj