COŚ NA ZĄB, DROŻDŻOWE, FIT, KUCHNIE ŚWIATA, NA IMPREZĘ, NA ZDROWIE, PAPRYKA, PO WŁOSKU, PODWIECZOREK, POMIDORY, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, WARZYWA

Pizzerinki

29 grudnia 2016

Sylwester za pasem a ja dopiero dzisiaj dodaję przepis na sylwestrową przekąskę… Zrobiłam zatem pizzerinki… To nic innego jak pizza ale w mniejszej wersji… Aby nie było nudno każdą z nich zrobiła  z czymś innym… Nie ma nudy!!! To świetne danie, typowe na domówkę… Można spokojnie wziąć je do ręki, do drugiej kieliszek szampana i szaleć do białego rana 🙂


Składniki na ciasto:
– 200 g mąki pszennej
– 20 g świeżych drożdży
– 125 ml ciepłej wody (NIE GORĄCEJ!)
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki cukru
– 1 łyżka oliwy

Przepis na ciasto: drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wody i odstawić na 5-10 minut. Drożdże powinny się spinieć. W tym czasie mąkę przesiać i wymieszać z solą. Spieniony zaczyn wlać do mąki i widelcem mieszać całość aż zacznie tworzyć się ciasto. Dodać oliwę i wyrobić całość ręką aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 30 minut. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Składniki na sos:
– 250 g passaty
– 1 ząbek czosnku (ewentualnie 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego)
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
– szczypta ostrej papryki
– 1/4 łyżeczki słodkiej papryki

Przepis na sos: wszystkie składniki sosu ze sobą połączyć i gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje i sos będzie miał konsystencję kwaśnej śmietany (UWAGA!!! Sos trzeba często mieszać ponieważ może się przypalić)

Dodatki:
– kulka mozzarelli starta na tarce + kulka porwana na wierzch
– plaster szynki parmeńskiej
– plaster pomidora
– krążek cebuli
– chili
– świeża bazylia
– pomidorki koktajlowe
– czerwona, zielona i żółta papryka
– kilka czarnych oliwek
– feta
– ser z niebieską pleśnią
– ser kozi
– orzechy włoskie

– 1 pizzerinka: sos pomidorowy, 1 łyżeczka tartej mozzarelli, szynka parmeńska, plaster pomidora, krążek cebuli, porwana w palcach mozzarella
– 2 pizzerinka: sos pomidorowy, 1 łyżeczka tartej mozzarelli, pomidorki koktajlowe, oliwki czarne, porwana w palcach mozzarella
– 3 pizzerinka: sos pomidorowy, 1 łyżeczka tartej mozzarelli, czerwona papryka, oliwki czarne, feta
– 4 pizzerinka: sos pomidorowy, 1 łyżeczka tartej mozzarelli, żółta papryka, ser z niebieską pleśnią
– 5 pizzerinka: sos pomidorowy, 1 łyżeczka tartej mozzarelli, zielona papryka, oliwki czarne, porwana w palcach mozzarella
– 6 pizzerinka: sos pomidorowy, 1 łyżeczka tartej mozzarelli, kawałki kolorowych papryk, ser kozi, orzechy włoskie

Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni z włączoną funcją grzania góra – dół. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 6 części i rozpłaszczyć palcami. Pizzerinki składać jak powyżej. Piec 10 minut. W przypadku pizzerinek nr 1, 2, 5 szynkę parmeńską i mozzarellę na wierzch nałożyć minutę przed końcem pieczenia. Po upieczeniu wszystkie posypać posiekaną papryczką chili i listkami świeżej bazylii.

Pizzerinki

Pizzerinki (3)

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj