DANIE GŁÓWNE, KUCHNIE ŚWIATA, KURCZAK, NA IMPREZĘ

Pikantny kurczak po azjatycku z sezamem

16 lutego 2016

Każdy czasami potrzebuje odmiany. Więc i mnie dopadła właśnie taka potrzeba. Uwielbiam polską kuchnię, ale czasami mam dość bigosu, schabowego czy kapuśniaku. Wtedy właśnie szukam odmiany. Postanowiłam więc, że dziś na obiad będzie pikantny kurczak po azjatycku. Wiem, że niektóre ze składników są ciężko dostępne w sklepach wtedy kupuję przez internet. Tam jest wszystko… A nawet więcej… Do działa!!! Gotujcie i smakujecie orientalnych smaków…

Składniki:

– 7 pałek z kurczaka
Marynata:
– 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
– 1 łyżeczka sosu rybnego
– 2 łyżki miodu (u mnie spadziowy)
– 2 łyżki sosu ostrygowego
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– sok z połowy limonki
– 1 ząbek czosnku – zgnieciony
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 papryczka chili
– pęczek pieruszki lub kolendry
– 1 łyżeczka sezamu

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Włożyć do niej kurczaka. Zostawić na całą noc (jeżeli
nie masz casu kurczakowi w marynacie wystarczy około 30 minut). Po tym czasie, kurczaka z marynatą
przełożyć do brytfanny. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 1 godzinę.
Po upieczeniu posypać posiekaną papryczką chili, pietruszką (lub kolendrą) i sezamem. Podawać z ryżem jaśnimowym ugotowanym z łyżeczką kurkumy, posypanym chili i pietruszką.

Czas pieczenia zależy głównie od wielkości pałeczeka. Jeśli są wieksze – czas pieczenia oczywiście się
wydłuży. Zalecam sprawdzanie pod koniec pieczenia widelcem czy mięso odchodzi od kości.
omlet-0457
omlet-0459


print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj