COŚ NA ZĄB, DANIE GŁÓWNE, KURCZAK, NA IMPREZĘ, SKŁADNIKI

Pikantne skrzydełka z syropem klonowym

7 marca 2016

Słodkie, pikantne i niezwykle soczyste… Takie są właśnie te skrzydełka. Możesz przygotować je na obiad, kolację albo spotkanie z przyjaciółmi. Są świętne bo podzielne i można sobie odpuścić sztućce. Wystarczy do tego szklaneczka dobrego piwa i spotkanie udane.
Przeczytaliście przepis? Zauważyliście, że nie dodałam żadnego tłuszczu? A więc mają jeszcze jedną zaletę 🙂
Są dietetyczne 🙂

Składniki:

– 1 kg skrzydełek (u mnie to było 10 sztuk)

Składniki marynaty:
– 3 łyżki syropu klonowego
– 1/2 szklanki passaty (przecieru pomidorowego)
– 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
– 1 łyżeczka sosu tabasco

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni (góra – dół). Skrzydełka umyć, osuszyć i odciąć lotki
(ostatnie części skrzydełek, które mogą jedynie się spalić w takiej temperaturze). Składniki marynanaty
dokładnie wymieszać. Skrzydełka dokładnie obtoczyć w marynacie i pozostawić je tak na około 2 – 3
godziny (nie w lodówce). Po tym czasie krzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego (ewentualnie
blaszki czy co tam macie :)) tak by na siebie nie zachodziły. Piec je przez około pół godziny, po tym
czasie skrzydełka wyjąć z piekarnika i przewrócić na drugą stronę (chodzi o to by były pięknie
skarmelizowane z każdej strony) i piec kolejne pół godziny.

Składniki sosu:
– 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka majonezu (u mnie kielecki)
– 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
– kopiasta łyżeczka posiekanego kopru
– sól i pieprz do smaku

 

1

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj