DANIE GŁÓWNE, JAGODY, OWOCE, SKŁADNIKI

Pierogi z jagodami

12 lipca 2016

Pierogi z jagodami to smaki dzieciństwa… Podobnie z resztą jak z truskawkami… Polane słodką śmietanką czy masłem są najlepsze ze wszystkich słodkich wersji. Postanowiłam je nieco odmienić i nie składać tradycyjnie a w kształcie kółek. Smak pozostał ten sam co tradycyjnych ale wygląd? Wyszły przepiękne, prawda?

Składniki na ciasto:

– 300 g mąki pszennej
– 200 ml gorącej wody
– łyżka masła
– szczypta soli

Składniki na farsz:
– 250 g jagód
– 1 łyżka cukru brązowego
– 1 łyżeczka bułki tartej

Dodatkowo do podania:
śmietanka słodka, kwaśnia śmietana, jogurt, roztopione masło, jagody

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól. Do gorącej (ale nie wrzącej) wody włożyć masło i roztopić, stopniowo mieszać ją z mąką za pomocą łyżki. Zagnieść ciasto i wyrabiać je przez około 10 minut aby stało się miękkie i elastyczne, podsypując je w razie konieczności, tak aby się nie kleiło. Natępnie ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na około pół godziny by odpoczęło. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać każdą na placek o grubości około 2 mm. W razie potrzeby użyć mąki do obsypania stolnicy i wałka. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce jagód i przykryć drugim kółkiem. Zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy wysypanej mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, po to aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Podawać z ulubionym dodatkiem i jagodami.

DSC_0063

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj