CIELĘCINA, DANIE GŁÓWNE, GRZYBY, INDYK, KUCHNIE ŚWIATA, KURCZAK, PIECZARKI, PO POLSKU, SKŁADNIKI, WIEPRZOWINA, WOŁOWINA

Pierogi z mięsem i pieczarkami

20 lutego 2018

U mnie niedziela to dzień, w którym zazwyczaj króluje rosół. Potem jakieś drugie danie. W poniedziałek jest oczywiście pomidorówka na rzeczonym rosole.  No a co z mięsem z rosołu? W domu (po za mną) za gotowanym mięsem nikt szczególnie nie przepada. Wyrzucić go przecież nie wyrzucę a całego gara sama nie zjem… Najlepszym sposobem będą więc pierogi!!! Tak było i tym razem. Dokupiłam tylko trochę pieczarek. Zesmażyłam je maśle, zmieszałam z mięsem i wyszły pyszne pierogi na dwa dni!!! Pierogi to tylko jedna opcja. Mogą być również uszka, krokiety, drożdżowe bułeczki… Co tam tylko chcecie i na co macie ochotę 🙂

Składniki na ciasto:
– ciasto na pierogi z TEGO PRZEPISU

Składniki na farsz:
– 1/2 kg mięsa z rosołu (kurczaka, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny czy indyka)
– 1 marchewka z rosołu
– 1 pietruszka z rosołu
– 1/2 kg pieczarek
– 1 średniej wielkości cebula
– 1 czubata łyżka masła
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 ząbek czosnku
– 2 jajka
– sól i świeżo mielony czarny pieprz smaku.

Przygotować ciasto na pierogi wg TEGO PRZEPISU.
Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę (pieczarki można również zetrzeć na tarce tzw. „jarzynówce”). Cebulę drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Pod koniec smażenia wrzucić czosnek. Po kilku sekundach wrzucić pieczarki, zwiększyć ogień i przesmażyć je (pieczarek nie solić bo puszczą sok, który trzeba będzie odparować a potem pierogi zrobią się suche).

Mięso rosołowe oddzielić od kości i zmielić razem z marchewką i pietruszką w maszynce do mielenia. Połączyć z pieczarkami, dodać sól, pieprz do smaku, wbić jaja dokładnie i wymieszać.

Przygotowane ciasto na pierogi rozwałkować, wycinać kółka. Na każde kółko nakładać po jednej pełnej łyżce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy podsypanej mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów. Od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię, gotować je około 2 minut. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach.
Podawać z podsmażoną na maśle cebulką.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj