COŚ NA ZĄB, NA IMPREZĘ, SKŁADNIKI, WARZYWA

Pieczona cukinia caprese

22 maja 2016

Wszyscy wiedzą, że cukinia to samo zdrowie – do tego niezwykle dietetyczne. Tak w zasadzie to przecież cama woda 🙂
Pieczona cukinia caprese to świetny pomysł na obiad, kolację… Wiecie co jest największą zaletą tego przepisu? Trzy zasady: świeżo, sezonowo i lokalnie. No może poza tą mozzarellą 😛 Chyba, że mozzarellkę zamienicie na zwykły polski twaróg 🙂

Składniki:

– 1 cukinia
– pół łyżeczki suszonego czosnku
– pół łyżeczki suszonej bazylii
– kilka listków świeżej bazylii
– 1 pomidor
– mozzarella
– sól, pieprz oraz oliwa extra vergine

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (włączyć funkcję pieczenia góra-dół). Cukinię przekroić
wzdłuż. Miąższ ponakłuwać widelcem albo ponacinać nożem tak aby nie naruszyć skórki. Całość posolić i
pozostawić na 15 minut (nacięcia i sól mają służyć pozbyciu się nadmiaru wody z cukinii). Po tym czasie
cukinię osuszyć ręcznikiem papierowym. Całość posypać pieprzem odrobiną jeszcze soli, czosnkiem, bazylią
a całość skropić oliwą z oliwek.
Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut.
Na upieczonej cukinii ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Doprawić solą, pieprzem, suszoną
bazylią. Wstawić do piekarnika na ok. 7 minut, do czasu aż ser się trochę roztopi. Skropić oliwą i
posypać świeżą bazylią.

DSC_0027

print

Może również lubisz?

1 Komentarz

  • Reply Frytki z cukinii z piekarnika (w ziołach i parmezanie) 9 lipca 2016 at 20:21

    […] swoje ulubione przepisy z cukinii koniecznie podzielcie się w komentarzach. U mnie na następny pieczona cukinia caprese.  Ladygugu uwielbia […]

  • Skomentuj