OBIAD NIEDZIELNY

Pieczeń cielęca z zasmażanymi buraczkami

11 listopada 2015

SKŁADNIKI NA PIECZEŃ: (3-4 osoby)

1 kg cielęciny (może być schab, szynka)
2 cebulki dymki
1 główka czosnku
pół łyżeczki młotkowanego, kolorowego pieprzu
pół łyżeczki soli
masło klarowane – przygotowane z 50 g masła w kostce
pół szklanki wina białego wytrawnego ew. wody, bulionu

PRZYGOTOWANIE:

Mięso obsmażyć na klarowanym maśle z obydwóch stron na lekko złotawy kolor. Przełożyć do naczynia do zapiekania wraz z masłem, na którym było smażone. Dodać cebulki, główkę czosnku przekrojoną  na pół, posolić, popieprzyć i podlać winem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1h 20 min. w temperaturze 200 stopni a następnie 50 min. w temperzturze 160 stopni.

BURACZKI ZASMAŻANE:

5 średniej wielkości buraczków
1 średniej wielkości cebula
1 jabłko
łyżka masła
łyżka mąki pszennej
1łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki cukru
szczypta mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Buraki oczyścić. Każdy zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec ok. 1,5 h w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu  obrać i zetrzeć na tarce tzw. „jarzynówce”.  Cebulę pokroić w drobną kostkę a jabłko zetrzeć na tarce. Na pateni rozpuścić masło, dodać cebulkę i przesmażyć (około 2-3 minut). Po tym czasie dodać mąkę. Tak powstałą zasmażkę podsmażyć na złoty kolor. Dodać buraczki, jabłko, pieprz, cukier i sok z cytryny. Po około 3 minutach zdjąć z gazu.
Pieczeń podawać z ulubioną kaszą, ziemniakami, kopytkami czy kluseczkami śląskimi.

DSC_0196

DSC_0198

DSC_0211
DSC_0207
DSC_0213-4

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj