COŚ NA ZĄB, GLUTEN FREE, KUCHNIE ŚWIATA, NA IMPREZĘ, NA ZDROWIE, PO FRANCUSKU, PODROBY, PODWIECZOREK, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE

Pâté z wątróbki drobiowej

21 listopada 2016

Pâté z wątróbki drobiowej to nic innego jak pasztet zrobiony ze smażonych, kurzych wątróbek…  Danie to rodem pochodzi z Francji. Po zmieleniu wątróbek, paszteciku się nie piecze a miksuje z masłem i zostawia do stężenia w lodówce. Polewa się masłem klarowanym po to by nie wysychało, nie parowało dlatego Pâté długo pozostaje świeże i kremowe… Pysznie smakuje z domowym pieczywem i słodkim dodatkiem: konfiturą z żurawiny, śliwki…
By nadać koloru, moje kokilki przyozdobiłam listkami laurowymi i kuleczkami czerwonego pieprzu…


Składniki:
– 400 g wątróbki drobiowej
– 150 g miękkiego masła
– 1 średniej wielkości cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki koniaku/brandy/winiaku
– 80 g masła klarowanego
– sól i świeżo mielony, czarny pieprz do smaku

Dodatkowo:
– 3 listki laurowe
– 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu w kulkach

Wątróbkę wypłukać, osuszyć i oczyścić z błonek. Cebulę posiekać, czosnek przepuścić przez praskę. Na dużej patelni rozpuścić 2 łyżki masła i zeszklić na niej cebulkę, dorzucić do niej przeciśnięty czosnek i smażyć jeszcze około 2 minut. Podsmażone składniki przesunąć na bok. Wrzucić wątróbki. Zwiększyć trochę ogień i smażyć wątróbki przez około 3 minuty, z zewnątrz mają być obsmażone, w środku pozostać jeszcze delikatnie różowe (ALE NIE KRWISTE!). Wymieszać z podsmażoną cebulką i czosnkiem, wlać alkohol i gotować około 1 minuty. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem, odstawić z ognia. Wszystko dokładnie zblendować razem z pozostałym masłem. Całość przetrzeć przez sitko na mus (UWAGA! Mus z wątróbki przetrzeć dość szybko, bo zastygające masła utrudnia tę czynność). Całość przełożyć do kokilek (NIE DO PEŁNA!!!). Na wierzch wylać warstwę klarowanego masła. Udekorować listkami laurowymi, kulkami czerwonego pieprzu, świeżymi ziołami. Podawać z pieczywem, np. z tego PRZEPISU.

5 Pate

4 Pate

 


 


print

Może również lubisz?

2 komentarze

  • Reply Kasia oQchnia 25 listopada 2016 at 13:56

    Jest ekstra będę taki robić 🙂 ale nabrałam apetytu .

  • Skomentuj