COŚ NA ZĄB, GLUTEN FREE, JAJKA, RYBY I OWOCE MORZA, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, SPECJALNE OKAZJE, WIELKANOC

Pasta jajeczna z pieczonym łososiem

5 listopada 2016

Pasta jajeczna z pieczonym łososiem dobra  na śniadanie, kolację, podwieczorek czy na kanapkę do pracy. Pyszna, aromatyczna i… banalna do wykonania… Ja do mojej pasty dodałam majonez i jogurt ale jeśli chcecie swoją odchudzić to możecie z majonezu zrezygnować całkowicie i zastąpić go w całości jogurtem. Doprawiona sporą ilością pieprzu staje się niezwykle wyrazista w smaku…

Składniki na pastę:
– 200 g surowego łososia (bez skóry)
– 3 jaja
– 2 czubate łyżeczki majonezu
– 3 czubate łyżeczki gęstego jogurtu
– niewielka celuba szlotka
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– sól i świeżo mielony czarny pieprz

Składniki na marynatę:
– szczypta soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Łososia obsypać solą, pieprzem cytrynowym, polać oliwą z oliwek. Zostawić go tak na około pół godziny aby się zamarynował. Po tym czasie wstawić go do piekarnika i piec około 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Mięso rozdrobnić widelcem i usunąć ości. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo. Szalotkę, szczypiorek i jajka drobniutko posiekać. Pokrojoną cebulę umieścić na sitku i sparzyć szklanką wrzątku. Odcedzić. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dodać majonez i jogurt. Całość przyprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać z sałatą (roszponką, rukolą) i świeżym pieczywem np. z TEGO PRZEPISU.

Pasta jajeczna z pieczonym łososiem..

Pasta jajeczna z pieczonym łososiem...

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj