GLUTEN FREE, JAJKA, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, SZPINAK, WARZYWA, ZIEMNIAKI

Omlet ze szpinakiem, fetą, ziemniakami i orzechami włoskimi

28 października 2016

Nie ma to jak pożywne śniadanie!!! Idąc tym tokiem myślenia dziś postanowiłam na śniadanie zrobić omlet ze szpinakiem, fetą, ziemniakami i orzechami włoskimi – dużo tego wiem 🙂 Do lekkich nie należy ale naprawdę jest pyszny. Dodatek ziemniaków i fety sprawia, że czujesz się syty do samego obiadu a orzechy nadają mu anyżkowy posmak. W dodatku tak fajnie chrupią w zębach 🙂 Poza tym to taki ekonomiczny przepis bo na wczorajszych ziemniakach z obiadu… Kocham takie pomysły!!! Nic się nie marnuje i wszystko smakuje 🙂

Składniki:
– 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia)
– 5 jajek
– 100 g sera feta
– 1 – 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki orzechów włoskich (pokruszonych w palcach)
– 3 łyżki śmietanki kremówki
– 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
– garść świeżego szpinaku
– 1 łyżka masła
– sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
– 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Foremkę do zapiekania ysmarować masłem. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę. Fetę również pokroić w kostkę (mniejszą niż ziemniaki). Ziemniaki i ser ułożyć w wysmarowanej foremce. Jajka wybić do miski, dodać śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę tymianek i pokruszone orzechy (kilka kawałków zostawić na wierzch). Całość dokładnie wymieszać. Do powstałej masy wrzucić szpinak i wymieszać. Masę jajeczną wylać na ziemniaki i ser. Wierzch posypać orzechami, rozłożyć małe kawałeczki masła i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut do czasu aż masa będzie ścięta.

20161026-Omlet z szpinakiem, fetą, ziemniakami i orzechami włoskimi-4

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj