FIT, GLUTEN FREE, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PO WŁOSKU, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, SZPARAGI, WARZYWA, WEGE

Omlet ze szparagami i ricottą

24 maja 2017

Omlet ze szparagami i ricottą to świetny sposób na śniadanie. Jest prosty w wykonaniu, sycący i przepyszny. Do mojego omletu wybrałam szparagi bo jest na nie akurat sezon ale spokojnie możecie zastąpić je np. cukinią. W doborze dodatków ogranicza nas jedynie wyobraźnia… Od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką wiejskich jajek więc jem je na przeróżne sposoby. Była już SZAKSZUKA i NALEŚNIK PIECZONY i OMLET ZAPIEKANY… A więc do dzieła!!!

Składniki:
– 3 jajka (zimne)
– 2-3 łyżki słodkiej śmietanki np. 36%
– sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
– 1/2 pęczka zielonych szparagów (około 70g)
– 120 g ricotty
– 2 łyżki startego parmezanu + 1 łyżka na wierzch
– zielenina na wierzch (rukola, rukiew wodna, roszponka, botwinka)

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać śmietankę, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Pianę ostrożnie (aby nie opadła) dodać do żółtek i wszystko razem połączyć.
Szparagi umyć i osuszyć. Pokroić na paseczki (najlepiej obieraczką do warzyw na wstążki). Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić na nie pokrojone szparagi i wylać masę jajeczną. Ogień zmniejszyć do minimum, przykryć i smażyć około 3 minut (aż spód zrobi się złoty). Wyłożyć na talerz. Ricottę wymieszać z 2 łyżkami parmezanu, pieprzem ewentualnie solą. Wyłożyć na wierzch, omlet zagiąć, posypać zielenią i pieprzem.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj