POMIDORY, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, SZPARAGI, WARZYWA

Omlet ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i migdałami

1 czerwca 2016

Spieszcie się!!! Nim się obejrzycie a sezon na szparagi się skończy. Ja kupiłam wiekszą ilość, więc najbliższych kilka przepisów będzie właśnie szparagowych. Dziś postanowiłam zainwestować w pożywne śniadanie. Zrobiłam pyszny omlet ze szparagami i pomidorkami. Całość dopełnia smak chrupiących, przypieczonych migdałów. NIEBO W GĘBIE!!!

Składniki:

– 5 jajek (u mnie wiejskie – dlatego omlet taki żółty)
– 2 łyżki śmietanki
– 10 pomidorków koktajlowych
– 6 zielonych szparagów
– łyżeczka masła
– 2 łyżki tartego parmezanu
– kilka listków świeżej bazylii
– szczypta granulowanego czosnku
– sól
– świeżo mielony czarny pieprz
– płatki migdałów do posypania

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i włączyć funkcję grzania góra – dół. Umyte pomidorki
pokroić na połówki. Od umytych i osuszonych szparagów odłamać i odrzucić zdrewniałe twarde końce
(szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu). Pokroić na około 2 cm kawałki. Główki odłożyć.
Jajka rozkłócić widelcem albo rózgą. Dodać do nich śmietankę, pokrojone pomidorki, szparagi, parmezan,
posiekane listki bazylii. Całość doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Gotową masę wylać do wysmarowanego
masłem naczynia do zapiekania. Całość posypać główkami szparagów i płatkami migdałów. Zapiekać w
piekarniku około 25 minut.

Omlet ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i migdałami.

Omlet ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i migdałami..

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj