JAJKA, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, WARZYWA

Omlet z kurkami, porem i gorgonzolą

28 września 2016

To już chyba ostatnie podrygi jeśli chodzi o przepisy z KURKAMI w roli głównej… Wyskorzystałam ten fakt i dziś na śniadanie byl pyszny omlet z kurkami właśnie, porem i gorgonzollą. Niech Was niezwiedzie ilość składników i opis wykonania… Jest taki prosty, że dziecko w pierwszej klasie poradziłoby sobie ze zrobieiem takiego śniadanie… 🙂

Składniki:

– 3 jajka
– 2/3 szklanki kurek
– 1 ząbek czosnku
– por (około 5 cm długości)
– 2 łyżki mleka lub wody
– 40 g gorgonzolli
– 2 łyżeczki masła
– szczypta słodkiej papryki
– sól i pieprz do smaku

Na patelni podgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany por i kurki (wieksze dzielę na pół, mniejsze zostawiam w całości). Mieszając, smażyć okolo 3 minut. Odłożyć na talerz. Na patelni roztopić drugą łyżkę masła i rozprowadzić je po całej patelni. W międzyczasie w misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka lub wody, soli i pieprzu. Jajka ubijać widelcem po to aby wprowadzić w nie jak najwięcej powietrza by omlet był puszysty. Masę jajeczną wylać na patelnię i smażyć przez ok. 2 minuty. Następnie ułożyć podsmazony por i kurki a
po minucie smażenia dodać pokrojoną gorgonzollę. Doprawić papryką, solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. pół minuty do czasu aż masa jajeczna będzie już ścięta. Można złożyć na pół lub zawinąć.

20160831-DSC_0127

20160831-DSC_0128

20160831-DSC_0126
20160831-DSC_0121

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj