DANIE GŁÓWNE, KUCHNIE ŚWIATA, KURCZAK, LUNCHE, NA IMPREZĘ, PO AMERYKAŃSKU, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, SYLWESTER

Nuggetsy z kurczaka marynowanego w maślance

30 stycznia 2017

Dzisiaj przepis na nugettsy z kurczaka. Aby nie były zbyt suche i niesmaczne mięso zamarynowałam w maślance z czosnkiem, skórką z cytryny i przyprawami. Dzięki temu mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne… A to za sprawą skórki cytrynowej. Do tego pyszny sos koperkowy i obiad czy lunch gotowy… Wiem, że mięso smażone na głębokim tłuszczu nie jest zbyt zdrowe… Ale raz na jakiś czas to wolno 🙂


Składniki na nugettsy:
– 2 filety z kurczaka
– 200 g maślanki
– 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
– 1/3 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki soli
– skórka otarta z połowy z cytryny
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szklanka mąki pszennej
– olej do głębokiego smażenia

Filety oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałki (około 3cm). Do maślanki dodać, papryki, sól ,pieprz, skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Gotową marynatą zalać kurczaka i pozostawić na przynajmniej pół godziny a najlepiej na 2 godziny. Mąkę przesiać razem z proszkiem. Olej rozgrzać (aby sprawdzić czy olej jest rozgrzany należy wrzucić szczyptę mąki na olej, jeżeli zacznie skwierczeć to znaczy, że jest gotowy). Wyciągać z maślanki kawałki kurczaka, panierować w mące i wrzucać na rozgrzany olej, zwracając uwagę, by kawałki kurczaka nie dotykały się. Smażyć około 5 min. aż do uzyskania złotego koloru. Nuggetsy wykładać na ręcznik papierowy.

Składniki na sos:
– 100 g maślanki
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
– skórka otarta z połowy cytryny

Wszystkie składniki ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać. Usmażone, chrupiące nuggetsy maczać w sosie koperkowym.

print

Może również lubisz?

2 komentarze

  • Reply Pati 7 lutego 2017 at 13:54

    Od kilku lat robię takiego kurczaka i nie ma lepszych nuggetsów niż te z maślankowej marynaty.
    Czasmi prosto z marynaty lądują w pokruszonych krakersach, potem 20 minut w piekarniku i gotowe. Polecam 🙂

    • Reply Dominika - Zamieszaj.pl 15 lutego 2017 at 11:22

      Te w maślance są takie soczyste, prawda? A pomysł z krakersami? REWELACJA!!! 🙂

    Skomentuj