DESERY, FIT, NA ZDROWIE, PODWIECZOREK, ŚNIADANIE, WEGE

Naleśniki

27 lutego 2017

Pyszne i cieniutkie… Nadają się na słodko i wytrawnie… Z dodatkiem wody gazowanej są niezwykle puszyste… 
Naleśniki zawsze się sprawdzą jako podwieczorek, deser czy obiad… Te, które ja dziś dla Was zrobiłam są bardzo klasyczne… Ale jakie PYSZNE!!! spróbujcie koniecznie!!!

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki mleka
– 1 szklanka mąki pszennej
– 2 łyżki masła
– szczypta soli do smaku
– 1 jajko
– 1/2 szklanki wody gazowanej

Masło rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, mleko, wodę gazowaną i sól. Wszystko dokładnie wymieszać rózgą (albo zmiksować) na jednolicie gładką masę. Dodać masło i ponownie wszystko zmiksować. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonową) wylać porcję ciasta naleśnikowego, rozlać po całej patelni okrężnymi ruchami. Po 1 – 1, 5 minuty, naleśnika przewrócić na drugą stronę i smażyć około 40 sekund (aż brzegi naleśnika będą zrumienione i ścięte).

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj