COŚ NA ZĄB, DESERY, PODWIECZOREK

Naleśniki z serem, sosem malinowym i bitą śmietaną

25 stycznia 2016

Sezon na maliny wcale się nie skończył. U mnie zalegają w zamrażarce od lata. Dziś postanowiłam zrobić z nich pachnące latem i wsią naleśniki… Jestem typem chomika. W zamrażarce mam właściwie wszystko… Maliny, truskawki, jagody, śliwki, grzyby… Jakbym tylko mogła to zamroziłabym chyba wszystko. Dziś po zrobieniu sosu, z powrotem w moim domu zagościło lato i wędrówki po lesie.

Naleśniki z serem, sosem malinowym i bitą śmietaną
Składniki na naleśniki:
– pół litra mleka 1,5%
– pół szkl. wody gazowanej
– 1 jajko
– 5 łyżek mąki pszennej
– 2 łyżki roztopionego masła
– szczypta soli do smaku

Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać rózgą Z podanej porcji wychodzi około 10 – 11 naleśników.

Dodatki:
– 0,5 szkl. śmietanki 30% (odlać 0,5 szkl. śmietanki – będzie potrzebna do twarogu)
– 2 łyżki cukru pudru
– 0,5 łyżeczki kakao

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijać na małych obrotach miksera. Gdy już nieco zgęstnieje stopniowo zwiększać obroty i dodawać cukier puder cały czas ubijając aż śmietanka będzie sztywna i gęsta.

Składniki na twaróg:
– 0,5 kg twarogu (tłusty, ale może być półtłusty czy nawet chudy)
– 2 żółtka
– 0,5 szkl. śmietanki
– 1 laska wanilii
– 3 łyżki cukru pudru

Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem, ziarenkami wanilii, śmietanką i żółtkami.

Składniki na sos:
– 30 dag mrożonych malin
– 3 łyżeczki brązowego cukru

Maliny rozmrozić w rondelku pod przykryciem podgrzewając je przez ok. 10 minut na większym ogniu, od czasu do czasu zamieszać. Dodać cukier i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Po lekkim wystudzeniu zmiksować blenderem.

Naleśniki posmarować nadzieniem i złożyć w trójkąty. Podawać polane sosem malinowym i bitą śmietaną z kakao.

omlet-19928768

omlet-19866176

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj