COŚ NA ZĄB, PODWIECZOREK, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, SZPINAK, WARZYWA

Naleśniki szpinakowe

10 października 2016

Jak nakłonić dzieci do jedzenia warzyw? To nie sztuka ugotować kilka marchewek, groszku czy buraczków położyć na talerzu i powiedzieć dziecku: JEDZ!!! Trzeba je tak przemycić aby nie miały bladego pojęcia, że w tym co jedzą są ich ukochane jarzynki… Naleśniki szpinakowe to świetna alternatywa dla takich niejadków… A poza ty są w takim kolorze, że dzieciaki pokochają od razu… Dorośli również 🙂 Z czym je podawać? No bo przecież nie ze słodkim serkiem czy dżemem… W następnym przepisie, prawdopodobnie jutro podpowiem jaki farsz przygotować do nich… Czekajcie z niecierpliwością 🙂

Składniki na około 15 sztuk:

– 120 g świeżego szpinaku „baby”
– 2 szklanki mleka
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 2 jajka
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– szczypta soli do smaku

Do blendera kielichowego wlać mleko i dodać szpinak. Miksować do momentu otrzymania gładkiego zielonego koloru, bez najmniejszych, widocznych drobinek szpinaku. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego. Odstawić na 15 minut by ciasto odpoczęło. Po odstaniu ciasto wymieszać. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron, do całkowitego ścięcia się ciasta. Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć by nie obeschły.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj