FIT, KOLACJE, KUCHNIE ŚWIATA, LUNCHE, MAKARONY, NA IMPREZĘ, NA ZDROWIE, PAPRYKA, PO WŁOSKU, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, SYLWESTER, WALENTYNKI, WARZYWA, WEGE

Muszle makaronowe z grillowanym bakłażanem, papryką i serem blue

26 stycznia 2017

Muszle makaronowe faszerowane grillowanym bakłażanem, papryką i serem blue zapiekane z sosem pomidorowym… To ciekawa propozycja na kolację, lunch albo na zbliżające się walentynki 🙂 Jeśli nie macie patelni grillowej, warzywa możecie usmażyć… Ja postanowiłam je zgrillować bo lubię dymny zapach… Muszle makaronowe faszerowane to jeden z tych przepisów, który świetnie smakuje w wersji wege ale i z dodatkiem mięsnym (kurczakiem, mięsem mielonym…) Ogranicza nas tylko wyobraźnia 🙂

Składniki:
– 1/2 bakłażana
– 17 muszli makaronowych
– 1/2 czerwonej papryki
– 1/2 żółtej papryki
– 1 kulka białej mozzarelli
– 50 g sera blue
– 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 1 łyżeczka suszonej bazylli

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry. Z każdej strony solidnie oprószyć solą i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie bakłażana opłukać wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Paprykę pokroić na kawałki. Warzywa skropić 2 łyżkami oliwy i grillować na patelni grillowej przez około 10 minut (po 5 minut z każdej strony). W tym czasie warzywa zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami. Zgrillowane warzywa pokroić w kostkę. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę, ser blue, dodać sól, pieprz, bazylię a całość wymieszać z 2 łyżkami oliwy extra vergine.

Składniki na sos:
– 500 g passaty pomidorowej
– 2 ząbki czosnku
– 1 mała cebula (ewentualnie szalotka)
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 1 łyżeczka suszonego oregano

Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać passatę, paprykę, oregano, bazylię, sól i pieprz. Dusić około pół godziny na małym ogniu (często mieszając bo może przywrzeć do dna).

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z włączoną funkcją grzania gora – dół. Sos pomidorowy wlać do naczynia do zapiekania. Ugotowane muszle nadziewać farszem i układać na sosie. Skropić oliwą i piec około 20 minut.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj