DESERY, MORELE, OWOCE, SKŁADNIKI

Muffinki na kefirze z morelami

29 czerwca 2016

Puszyste, owocowe i jeszcze cieplutkie muffinki…  W takim deserze można się zakochać. Ten właśnie taki jest. A ile się go robi? Dosłownie chwilę. Są naprawdę cudowne!!! Nie poprzestanę na tym przepisie!!! Zamierzam poeksperymentować z różnymi mąkami, owocami i wszelkimi dodatkami. Zróbcie koniecznie! Ja napewno zrobię!

Składniki:

– 250 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g masła
– 2 duże lub 3 malutkie jajka
– 3/4 szklanki kefiru
– szczypta soli
– 100 g cukru pudru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 4-5 sztuk moreli
– cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i włączyć funkcję grzania góra – dół. Morele umyć, osuszyć,
wypestkować i pokroić w „księżyce”. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić i
ostudzić do temperatury pokojowej. Do misy miksera wbić jaja i ubić je z cukrem pudrem i cukrem
waniliowym (około 3-4 minuty). Wlać kefir, masło i wspypać sól. Miksować jeszcze około 2-3 minuty. Po
tym czasie wsypywać stopniowo po łyżce mąki z proszkiem i miksować do czasu uzyskania gładkiej i
jednolitej masy. Napełniać papilotki do 3/4 wysokości a na wierz układać po 3 krążki moreli. Piec około
22-25 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.

Muffinki na kefirze z morelami.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj