COŚ NA ZĄB, NA IMPREZĘ, ŚNIADANIE, WARZYWA

Muffinki dyniowe z chili i czarnuszką

14 lutego 2016

Pamiętajcie, że śniadanie to najważniejszy posiłek każdego dnia. Dziś zainspirowana śniadaniem Jamie’go Oliver’a przygotowałam dla Was pyszne i bardzo pożywne muffinki dyniowe na bazie mąki pełnoziarnistej.  Rozgrzewają ponieważ sporo w nich papryczki chili, pachną w całym domu po wyjęciu z piekarnika za sprawą czarnuszki. Możecie je jeść na ciepło albo po wystudzeniu, zabrać do pracy czy szkoły. Samo ciasto możecie przygotować wieczorem a upiec dopiero rano. Ciepłe pieczywo na śniadanie? Kto tego nie lubi? 🙂

Składniki:
– 300 g stratej na tarce (tej o grubych oczkach) dyni piżmowej
– 2 cebulki dymki
– 1 czerwona papryczka chili
– 3 jajka
– 3 łyżeczki serka np. philadelphia
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 125 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
– 30 g startego parmezanu
– 1 łyżeczka maku
– 1 łyżeczka czarnuszki
– 2 łyzki oliwy z oliwek
– 6 pomidorków koktajlowych

Przygotować formę do muffinek. Z papieru do pieczenia wyciąć sześć kwadratów o boku 15 cm.
Wycięte kwadraty ułożyć w papilotki i powkładać do otworów w blaszcze do muffinek. Papilotki wysmarować oliwą z oliwek.
Cebulkę i papryczkę pokroić w cienkie, ukośne plasterki. Dynię wymieszać z dymką, połową papryczki chili, jajkami, serkiem, proszkiem do pieczenia, mąką, parmezanem i makiem. Tak przygotowaną masę równo podzielić pomiędzy otwory w foremce. Posypać czarnuszką, pozostałą papryczką chili. Na wierzch poukładać po jednym (zwilżonym oliwą z oliwek) pomidorku koktajlowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 – 35 minut. Po tym czasie muffinki powinny być złociste i sprężyste.

omlet-0461-2
omlet-0463

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj