MARCHEW, SAŁATKI, WARZYWA

Młoda marchewka pieczona z czarnym sezamem

19 lipca 2016

Młoda marchewka pieczona z masłem i czarnym sezamem to moja alternatywa sałatki do drugiego dania… Jest miękka, słodka i niezwykle aromatyczna… Jeśli macie dość mizerii, sałaty albo pomidorów koniecznie spróbujcie tego przepisu. Bez obaw… Nie da się go popsuć 🙂

Składniki:

– pęczek młodej marchewki
– 1 łyżka miodu (u mnie gryczany)
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżeczka czarnego sezamu
– sól i świeżo mielony czarny pieprz

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni z włączoną funcją grzania góra – dół. Marchewkę dokładnie umyć, osuszyć i odciąć nać (nie obierać). Skropić ją oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie w rondelku rozpuścić masło razem z miodem. Po 20 minutach pieczenia marchewki polać sosem maślano – miodowym i piec jeszcze 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać czarnym sezamem. Podawać jako dodatek do drugiego dania.

20160712-DSC_0062

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj