KAPUSTA, SAŁATKI

Młoda kapusta zasmażana

28 czerwca 2016

Kapusta zasmażana do drugiego dania to dodatek, który zawsze kojarzyć mi się będzie z tradycyjnym polskim obiadem… Z mielonymi czy schabowymi. Nie ma lepszego połączenia. Jak wiosna czy lato to tylko kapucha!!! Z koprem, śmietaną… Cudownie słodka i pachnąca… Po prostu pyszna!!!

Składniki:

– 1/2 główki młodej, zielonej kapusty
– 1 cebula
– 3 łyżki masła
– 1 szklanka bulionu
– 1/2 pęczka koperku
– 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
– sól, świeżo mielony czarny pieprz

Kapustę umyć, poszatkować. W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę.
Dodać kapustę, wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć pokrywką i gotować
przez ok. 8-10 minut aż kapusta będzie miękka. Na kobiec dodać śmietanę i posiekany koperek.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj