COŚ NA SZYBKO, DANIE GŁÓWNE, FIT, KOLACJE, KUCHNIE ŚWIATA, KURCZAK, LUNCHE, MAKARONY, MARCHEW, NA ZDROWIE, PAPRYKA, PO JAPOŃSKU, SKŁADNIKI, WARZYWA

Makaron UDON smażony z kurczakiem, papryką i marchewką

4 lutego 2017

To kolejne danie typu Stir-fry – czyli szybko, świeżo i orientalnie… Do przepisu użyłam japońskiego makaronu UDON, do tego chrupiąca marchewka papryka i dymka… Całość skropiona intensywnym w smaku olejem z prażonego sezamu… Danie to nadanie się idealnie na obiad do pracy czy szkoły…

Składniki:
– 100 g makaronu UDON
– 1 filet z kurczaka
– 1 cm kawałek korzenia imbiru
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
– 1 ząbek czosnku
– 2 cebulki dymki
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżki sosu sojowego
– pół czerwonej papryki
– pół żółtej papryki
– pół papryczki chili
– 1 marchewka
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
– 1 łyżeczka czarnego sezamu

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek. Pokroić w kostkę (około 1,5 cm) lub paski. Imbir i czosnek obrać. Imbir zetrzeć na tarce a czosnek przecisnąć przez praskę. Chili pokroić na plasterki. Sos sojowy wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Cebulkę posiekać. Paprykę pokroić na paseczki a marchewkę w słupki.
Na dużej patelni rozgrzać olej roślinny, włożyć imbir, czosnek oraz białą część cebulki i połowę porcji posiekanej chili. Smażyć mieszając przez około 1 minutę. Przesmażone składniki zsunąć na bok. Na wolne miejsce na patelni włożyć kurczaka i obsmażać na większym ogniu przez ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wrzucić paprykę i marchewkę. Smażyć na średnim ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać sos sojowy z sokiem z cytryny i cukrem i zagotować. Wsypać sól i pieprz do smaku. Włożyć ugotowany makaron, wlać olej sezamowy. Wszystko wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem, pozostałą chili i czarnym sezamem.

print

Może również lubisz?

1 Komentarz

  • Reply Pati 7 lutego 2017 at 13:55

    Zabrałabym w pudełeczku do pracy 🙂
    Pozdrawiam serdecznie, Patrycja

  • Skomentuj