DANIE GŁÓWNE, KUCHNIE ŚWIATA, MAKARONY, PAPRYKA, PO CHIŃSKU, SKŁADNIKI, WOŁOWINA

Makaron ryżowy smażony z wołowiną i papryką

20 września 2016

To danie to jedno z tych, które zaliczamy do grupy posiłków Stir fry. Stir fry to nie nazwa dania a raczej metoda gotowania, czy szybkiego smażenia na dużym ogniu. Pokrojone w cienkie paseczki warzywa lub mięso najlepiej smażyć w woku i podczas smażenia energicznie mieszać. Zaletą tej metody jest to, że obiad powstaje w zastraszająco szybkim tempie ale należy pamiętać, że wszystkie składniki trzeba wcześniej umyć, osuszyć, pokroić… Dzięki tej metodzie, warzywa zawsze zachowują swoją chrupkość a mięso (pokrojone w cieniutkie paseczki) mięknie w mgnieniu oka…

Składniki:

– 300 g wołowiny (użyłam polędwicy)
– 100 g makaronu ryżowego (ja akurat miałam z tapioką i zieloną herbatą ale biały może być jak
najbardziej)
– 1 czerwona papryka
– 1 średniej wielkości cebula

Składniki na marynatę:
– 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
– 3 łyżki wody
– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 1/2 łyżeczki płatków chili
– 1/3 łyżeczki mielonej chili
– 2 łyżeczki wiśniówki
– 3 łyżeczki brązowego cukru
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
– 2 łyżki oleju np. rzepakowego
– 2 łyżki listków kolendry

Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w paseczki, cebulę w półkrążki. Makaron włożyć do wrzątku na ok. 5 – 6 minut, następnie przepłukać zimną wodą. Wołowinę pokroić w poprzek włókien na cieniutkie paseczki. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i zalać nią wołowinę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na nim cebulę (około 1 minuty na dużym ogniu), zdjąć ją z patelni. To samo zrobić z papryką. Pozostałą część oleju rozgrzać maksymalnie, wyłożyć 1/3 wołowiny i smażyć około 30 sekund z jednej strony, przewrócić na drugą i smażyć jeszcze około 20 sekund. Zdjąć mięso z patelni i zrobić to samo z pozostałą częścią.
Na lekko rozgrzaną patelnię wrzucić smażone mięso, cebulę, paprykę i całość zalać pozostałą marynatą z mięsa. Pozostawić na ogniu do czasu aż wszystko zgęstnieje. Wymieszać z makaronem. Posypać listakmi kolendry.

20160920-DSC_0121-2

20160920-DSC_0106-2

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj