DANIE GŁÓWNE, MAKARONY, POMIDORY, SKŁADNIKI, SZPARAGI

Makaron z pieczonymi warzywami i bułką tartą

7 czerwca 2016

Wiosna obfituje w różnego rodzaju warzywa. Ja do mojego przepisu wybrałam szparagi i pomidorki koktajlowe. SPRAWDZIŁY SIĘ IDEALNIE!!! Wy możecie skomponować swoje smaki… Pasuje tu równie dobrze cukinia, bakłażan, papryka czy pieczarki. Mój makaron ma zupełnie inny smak niż ten klasyczny, który zapewne często jadacie, ponieważ dodałam do niego bułkę tartą… Jest naprawdę pyszny!!! 

Składniki:
– 150 g makaronu w kształcie rurek (u mnie calamarata)
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
– 1 łyżeczka masła
– 1 ząbek czosnku
– 200 g pomidorków koktajlowych (U mnie czerwone i żółte)
– 6 sztuk szparagów zielonych
– pół papryczki chili (u mnie żółta)
– 1 łyżka bułki tartej
– 1 szalotka
– tarty parmezan
– kilka listków świeżej bazylii
– sól
– świeżo mielony czarny pieprz

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i włączyć funcję grzania góra – dół. Pomidorki i szparagi
umyć i osuszyć .Odłamać twarde końce szparagów (same złamią się we właściwym miejscu) i pokroić je 2 cm
kawałki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce. Skropić łyżką oliwy z
oliwek, posypać solą i pieprzem. Pieć przez około 15 – 17 minut. Makaron ugotować wg instrukcji na
opakowaniu. Papryczkę i czosnek pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na maśle i łyżce oliwy z oliwek
(przez około 2 minuty). Po tym czasie dorzucić bułkę tartą i smażyć jeszcze około 1 minutę. Do całości
dorzucić makaron i dokładnie wszystko wymieszać. Dołożyć pieczone warzywa. Makaron podawać z płatkami
parmezanu i listkami świeżej bazylii.

DSC_0065

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj