CUKINIA, DANIE GŁÓWNE, GRZYBY, KUCHNIE ŚWIATA, MAKARONY, NA ZDROWIE, PIECZARKI, PO WŁOSKU, SKŁADNIKI, WARZYWA, WEGE

Makaron z pieczarkami i cukinią

1 marca 2018

Są takie dni, kiedy zupełnie brak Ci czasu na gotowanie? No a obiad przecież zjeść trzeba. To co dzisiaj Wam proponuję to makaron, pieczarki i cukinia w kremowym sosie. To obiad w dosłownie 15 minut! Jak widzicie na zdjęciu poniżej, makaron jaki kupiłam to tzw. maccheroni al ferretto (nawet nie wiem jak to się czyta 🙂 Spodobał mi się po prostu) ale spokojnie możecie użyć kokardek, kolanek albo świderki – co tam macie 🙂 Ten z daleka wygląda jak fasolka szparagowa, prawda?

Składniki (3 – 4 porcje):
– 200 g makaronu (mogą być rurki, kokardki, kolanka albo taki jak u mnie)
– 200 g mini pieczarek (mogą być zwykłe pieczarki przekrojone na 4 części)
– 200 g cukinii
– 1 łyżka masła
– łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– 1/2 średniej wielkości cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 100 ml śmietanki kremówki
– 1 żółtko
– szczypta kurkumy
– sól i świeżo mielony czarny pieprz

Dodatkowo: tarty parmezan do podania.

Śmietankę połączyć z żółtkiem, solą, pieprzem, kurkumą i dokładnie wszystko wymieszać. Pieczarki oczyścić, krótko opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wstawić wodę na makaron. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pieczarki i smażyć je krótko na dużym ogniu (tak smażone pieczarki będą rumiane i jędrne). Po około 3 – 4 minutach wrzucić cebulę i czosnek a następnie cukinię mieszając, smażyć przez około 5 minut, dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia i wlać sos śmietanowy. Dokładnie wszystko mieszać aż sos zgęstnieje. Makaron podawać posypany parmezanem.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj