DANIE GŁÓWNE, KUCHNIE ŚWIATA, OBIAD NIEDZIELNY, RYBY I OWOCE MORZA

Łosoś teriyaki z makaronem ryżowym

31 stycznia 2016

Łosoś teriyaki to jeden z najbardziej populanych sposobów na łososia. Skoro wszyscy go tak kochają to i ja postanowiłam się z nim zmierzyć. Dziś przygotowałam dla Was marynatę teriyaki z sosem sojowym, rybnym, miodem i imbirem… Istna podróż w samo serce Azji…

Składniki:
– 2 kawałki łososia ze skórą po okolo 150 dag każdy

Marynata:
– 4 łyżki sosu teriyaki
– 2 lyżki ciemnego sosu sojowego
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka miodu (u mnie spadziowy)
– 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– szczypta soli
– szczypta świeżo mielonego pieprzu

Dodatki:
– makaron ryżowy
– łyżka oleju
– połowę papryczki chili
– cebulka dymka
– pół łyżeczki sezamu

Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać nią filety i marynować około 3 godzin. W międzyczasie kawałki obracać. Smażyć łososia na rozgrzanej patelni grillowej skórą do dołu około 5 minut. Po tym czasie łososia obrócić i smażyć około 3 minut. Dłużej grillowany łosoś, będzie suchy i wiórowaty. Na koniec całość posypać sezamem.

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną chili i dymkę
(jej białą część). Następnie na patelnię wrzucić przygotowany makaron i lekko przesmażyć. Całość podlać 2 łyżkami marynaty z łososia. Na koniec posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem z dymki.

Łososia podawać z przygotowanym makaronem i sałatką z roszponki skropionej oliwą i sokiem z limonki.

omlet-0043

omlet-0048

omlet-0056

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj