CUKINIA, DANIE GŁÓWNE, KUCHNIE ŚWIATA, PAPRYKA, POMIDORY, SKŁADNIKI, WARZYWA

Leczo

11 sierpnia 2016

Dania jednogarnkowe to sposób na obiad, wtedy kiedy nie masz czasu, albo nie masz ochoty stać cały dzień przy garnkach. Takim przykładem jest własnie leczo. Przygotujesz je dziś a jutro po odgrzaniu będzie tak samo albo i lepiej smakować. Ja moje przygotowałam w tradycyjny dla mojej rodziny sposób – z cukinią. Wiem, że niektórzy gotują leczo bez cukinii, ale dla mnie to nie to samo danie… Pysznie smakuje z pieczywem ale równie dobrze z kaszą gryczaną. Jeśli chcesz zamknąć odrobinę lata zimą, przygotowując je do weków pomin kiełbasę.

Składniki:

– 3 papryki (u mnie czerwone ale mogą być jakiekolwiek)
– 2 cukinie
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 300 g kiełbasy wiejskiej, wędzonej
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 5 pomidorów
– 1/2 papryczki chili
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
– szczypta pieprzu do smaku
– siekana zielenina wg uznania (natka pietruszki, liście selera, liście lubczyku, rozmaryn)

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dorzucić pokrojoną w kostę wiejską kiełbasę i smażyć około 4 – 5
minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę papryki a po kilku minutach pokrojone w kosteczkę cukinie
(razem ze skórką). Dołożyć posiekaną papryczkę chili (bez gniazda nasiennego), doprawić solą, świeżo
mielonym pieprzem oraz mieloną papryką i smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić na ćwiartki usuwając twarde szypułki, nasiona i sok. Miąższ pokroić w
kostkę i dodać do lecza. Gotować przez 13 – 15 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dołożyć
posiekaną zieleninę. Podawać ze świeżym pieczywem, ryżem, kaszą gryczaną czy jęczmienną.

20160810-DSC_0082

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj