CUKINIA, DANIE GŁÓWNE, POMIDORY, RYBY I OWOCE MORZA, WARZYWA

Lasagne z grillowanym łososiem i cukinią

30 maja 2016

Wiosna to taki czas, kiedy wszystkiego mamy pod dostatkiem. Tym razem postanowiłam zrobić coś wiosennego. Postawiłam na lasagne z cukinią i łososiem. Ten przepis to czysta improwizacja, ale wyszedł…  Naprawdę był pyszny ten obiad. Grillowany łosoś nadał lekko dymnego posmaku potrawie a kremowa cuknia wzbogaciła całość. Na wierzch położyłam pomidorki, żeby całość nie była taka bezbarwna. Polecam Wam!!! Jest naprawdę pyszna 🙂

Składniki:

– 9 płatów makaronu lasagne
– 300 g łososia
– 700 g cukinii
– 1 i 1/2 łyżki masła
– 1 łyżka oliwy z oliwy
– 2 łyżki mascarpone
– 2 cebulki dymki
– 30 g tartego parmezanu

Sos beszamelowy:
Składniki:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 2 szklanki zimnego mleka
– sól, gałka muszkatołowa i świeżo mielony pieprz

Dodatkowo gałązkę pomidorków koktajlowych i listki świeżej bazylii do podania.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C z funkcją grzania góra – dół. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować 1 łyżeczką masła. Płaty lasagne ugotować w osolonym wrzątku (przez ok. 4 minuty).

Cukinię ( bez gniazd nasiennych) zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posolić. Po 15 minutach odcisnąc z soku. Cebulki oczyścić i drobno posiekać. Zeszklić na 1 łyżce maśła przez około 2 minuty. Dodać startą cukinię i smażyć na większym ogniu przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Doprawić solą, pieprzem. Na koniec dodać mascarpone i dokładnie wymieszać.

Łososia opłukać i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i wysmarować oliwą. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu grillować łososia przez około 3 – 4 minuty. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne 3 – 4 minuty. Po wystudzeniu rybę podzielić na mniejsze kawałki.

Sos beszamelowy: Na patelni rozpuścić masło, gdy zacznie się pienić dodać mąkę i smażyć przez około minutę ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając rózgą, aż sos będzie jednolity. Doprawić solą, gałką muszkatołową, pieprzem i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez chwilę aż sos zgęstnieje. Odstawić z ognia.

Dno naczynia do zapiekania posmarować 1/2 łyżki masła. Ułożyć na dnie trzy płaty makaronu. Na wierzch położyć połowę farszu z cukinii i połowę łososia (w kawałkach). Całość przykryć 1/3 sosu beszamelowego. Zrobić jeszcze jedną taką samą warstwę (makaron, cukinia, łosoś, sos beszamelowy). Na Wierzch wyłożyć warstwę makaronu i beszamelu. Całość posypać parmezanem. Na wierzch położyć kiść pomidorków koktajlowych. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut. Udekorować listkami bazylii.

Lasagne z cukinia i grillowanym łososiem.

Lasagne z cukinia i grillowanym łososiem..

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj