DANIE GŁÓWNE, KURCZAK, NIEDZIELNY OBIAD, OWOCE, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, UROCZYSTY OBIAD

Kurczak ziołowo-cytrynowy z granatem

20 czerwca 2016

Marzył mi się soczysty, aromatyczny kurczak. Marzyłam, marzyłam i w końcu go upiekłam. Pieczony kurczak to jedno z tych dań, które możesz włożyć do piekarnika i na jakiś czas o nim zapomnieć. Zero pracy, niewiele przygotowań a efekt zaskoczy Cię na pewno. Lubię mięso ze słodkimi dodatkami, więc tutaj dodałam pestki granatu. To był naprawdę dobry pomysł!!!

Składniki:

– kurczak o wadze około 1,7kg

Marynata:
– 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka świeżego rozmarynu (drobno posiekanego)
– 1 łyżeczka świeżego tymianku (drobno posiekanego)
– 2 cytryny
– pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
– 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
– pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
– łyżeczka soli
– pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Dodatkowo:
– 1/2 granatu do podania

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nią kurczaka. Do środka włożyć przekrojone cytryny (tyle ile się zmieści) i związać mu nóżki. Lotki od skrzydełek można owinąć folią aluminiową aby nie paliły się w czasie pieczenia. Kurczaka marynować co najmniej godzinę. Można również wstawić go na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjąć go z lodówki, poczekać około godziny aby nabrał temperatury pokojowej. Włożyć go do naczynia do zapiekania i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec 1 godzinę. Po tym czasie zdjąć folię i piec drugą godzinę w między czasie podlewaćjąc sokami z mięsa. Podawać z ziarnami granatu.

Kurczak ziołowo-cytrynowy z granatem..

Kurczak ziołowo-cytrynowy z granatem.

print

Może również lubisz?

1 Komentarz

  • Reply Sałatka z pieczonym kurczakiem i żółtym arbuzem - Zamieszaj.plZamieszaj.pl 28 czerwca 2016 at 11:47

    […] mieszanki sałat salanova zielonej i czerwonej oraz roszponki) – pieczona pierś z kurczaka z tego przepisu (może być też grillowana) – 8-10 kulek żółtego arbuza (kulki robimy specjalną łyżka […]

  • Skomentuj