DANIE GŁÓWNE, KUCHNIE ŚWIATA, KURCZAK, PO INDYJSKU, POMIDORY, SKŁADNIKI, WARZYWA

Kurczak tikka masala

21 października 2016

Kurczak tikka masala to kolejny etap mojej kulinarnej podróży po Indiach… Wcześniej były chlebki naan, ale przecież nie będziemy jeść samych chlebków 🙂 Kupiłam wszystkie potrzebne do tego przepisu przyprawy i zabrałam się za gotowanie… To danie jest bardzo niepozorne na pierwszy rzut oka ale uwierzcie mi jest baaardzo treściwe… Dodatek ryżu basmati, naanów i jogurtu sprawia, że nie da się go dużo zjeść (ale to oczywiście moja subiektywna ocena – mój mąż twierdzi zupełnie coś innego 🙂 )… Sos jest niebywale aromatyczny a to za sprawą kolendry, kuminu i mieszanki garam masala… Obłędnie pachną po podgrzaniu… Powiem Wam jedno: Kurczak tikka masala na pewno na stałe zagości w mojej kuchni 🙂

Składniki:

– 500 g filetu z kurczaka

Marynata:
– 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżeczka przyprawy garam masala
– 1 łyżeczka kolendry
– 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymkiego)
– 180 g jogurtu naturalnego (kubeczek)
– 1/2 łyżeczki soli

Sos:
– 500 g passaty (przetarte pomidory)
– 2 łyżki masła
– 1 średniej wielkości cebula
– 1/3 łyżeczki chili
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka garam masali
– 1 łyżeczka kuminu
– 5 łyżek śmietanki kremówki

Dodatkowo:
– jogurt naturalny do podania
– 200 g ryżu basmati
– świeże listki kolendry
– chlebki naan z tego PRZEPISU

Kurczaka pokroić w kostkę około 2 cm. Kumin i gorczycę rozdrobnić w możdzieżu. Wszystkie składniki marynary dokładnie wymieszać i zalać nią pokrojonego kurczaka. Odstawić na minimum 30 minut (najlepiej kurczaka wstawić na całą noc do lodówki a przed smażeniem, wyjąć go z lodówki ocieplić w temperaturze pokojowej). Kurczaka wyjąć z marynaty. Mięso zgrillować na patelni grillowej lub obsmażyć na zwykłej patelni z każdej strony po minucie na średnim ogniu (kawałki kurczaka można nadziać na patyczki szaszłykowe aby ułatwić sobie obracanie). W garnku roztopić masło. Podsmażyć na nim posiekaną w piórka cebulę przez około 2-3 minuty. Dodać passatę, chili, słodką paprykę, garam masalę i kumin. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Po tym czasie kolor sosu zmieni się na ciemnobordowy. Po tym czasie dodać obsmażone kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 15 minut. Zdjąć z ognia i dodać śmietankę kremówkę. Podawać z ryżem basmati, jogurtem naturalnym i chlebkami naan. Posypać kolendrą.

Uwaga: Wszystkie orientalne składniki dostępne są w sklepach z orientalnymi produktami. Ja wszystko kupiłam przez internet.

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala...

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj