Bez kategorii, DANIE GŁÓWNE, FIT, GLUTEN FREE, KURCZAK, MANGO, NA ZDROWIE, OGÓRKI, OWOCE, PAPRYKA, SKŁADNIKI, WARZYWA

Kurczak słodko – pikantny z salsą mango

15 grudnia 2016

Wczoraj podałam Wam przepis na salsą mango. Pisałam, że pasuje między innymi do kurczaka, indyka czy owoców morza… To co dziś Wam zaserwuję to kurczak słodko – pikantny z salsą mango. Połączenie kwaśnego soku, orzeźwiająco – ziołowej skórki z limonki, ostrość papryczki chili, słodycz miodu sprawiają, że kurczak ma smak egzotycznych wakacji 🙂 A w połączeniu z salsą to istna BOMBA!!! Jeśli więc szukacie nowych smaków, ale niekoniecznie tradycyjnych – Skuście się na ten przepis…

Składniki na marynatę:
– 2 filety z kurczaka
– 1 limonka (będzie potrzebna skórka otarta z całej limonki i sok z połówki)
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1/2 papryczki chili
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka miodu
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/3 słodkiej papryki

Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać i polać nią kurczaka. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie filety ułożyć w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec 20 – 25 minut (mniejsze filety piec 20 minut a większe 25 minut). Tak przygotowanego kurczaka podawać z ugotowanym ryżem np. jaśminowym albo basmati i SALSĄ MANGO.

Kurczak słodko - pikantny z salsą mango

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj