Wczoraj podałam Wam przepis na salsą mango. Pisałam, że pasuje między innymi do kurczaka, indyka czy owoców morza… To co dziś Wam zaserwuję to kurczak słodko – pikantny z salsą mango. Połączenie kwaśnego soku, orzeźwiająco – ziołowej skórki z limonki, ostrość papryczki chili, słodycz miodu sprawiają, że kurczak ma smak egzotycznych wakacji 🙂 A w połączeniu z salsą to istna BOMBA!!! Jeśli więc szukacie nowych smaków, ale niekoniecznie tradycyjnych – Skuście się na ten przepis…
Składniki na marynatę:
– 2 filety z kurczaka
– 1 limonka (będzie potrzebna skórka otarta z całej limonki i sok z połówki)
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1/2 papryczki chili
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka miodu
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/3 słodkiej papryki
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać i polać nią kurczaka. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie filety ułożyć w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec 20 – 25 minut (mniejsze filety piec 20 minut a większe 25 minut). Tak przygotowanego kurczaka podawać z ugotowanym ryżem np. jaśminowym albo basmati i SALSĄ MANGO.
Brak Komentarzy