DANIE GŁÓWNE, FIT, GLUTEN FREE, KUCHNIE ŚWIATA, KURCZAK, NA IMPREZĘ, NA ZDROWIE, OWOCE, PO CHIŃSKU, POMARAŃCZE, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE

Kurczak pomarańczowy

25 stycznia 2018

Kurczak pomarańczowy to świetny sposób na obiad w 15 minut. To 15 minut w sumie zajmuje ugotowanie ryżu bo samo przygotowanie kurczaka w sosie pomarańczowym zajmuje dosłownie kilka minut. Jeśli lubicie kuchnię chińską, słodko – pikantne smaki, ten przepis jest dla Was. Zdrowy, lekki i bezglutenowy…

Składniki (2 porcje):

– 1 duży filet z kurczaka
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 1/2 szkl. soku pomarańczowego
– 2 łyżeczki miodu
– 1 łyżeczka octu ryżowego
– 1/2 łyżeczki sosu sriracha
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
– 1 łyżeczka wody
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– szczypta soli do smaku

Do podania: skórka otarta z pomarańczy, czarny sezam oraz cebulka dymka, ugotowany ryż jaśminowy.

Kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w 1,5 cm kostkę i posolić go. Czosnek przecisnąć przez praskę a imbir zetrzeć na drobnej tarce. Sok pomarańczowy połączyć z miodem, octem ryżowym, sosem sriracha, wodą, mąką ziemniaczaną i kurkumą. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek i imbir. Smażyć około minuty. Dodać kurczaka i smażyć wszystko przez około 4 minuty. Wlać sos i zagotować. Mieszając gotować aż sos zgęstnieje (przez około 1 minutę). Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym, skórką pomarańczową, sezamem i posiekaną dymką.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj