GRZYBY, KASZA, SKŁADNIKI, WARZYWA, ZUPY

Krupnik z kurkami i kurkumą

24 sierpnia 2016

Sezon grzybowy trwa w najlepsze… Wszyscy znamy przepisy na makarony z kurkami, jajecznice z kurkami, kurki w sosie i z patelni… Ja dziś postanowiłam połączyć je z kaszą i właśnie w ten sposób powstał krupnik… Zupa wydawała mi się trochę szara… Więc pokolorowałam ją szczyptą kurkumy i posiekaną natką pietruszki… Wyszła absolutnie PRZEPYSZNA!!! Po 10 minutach zupy prawie nie było… Zobaczcie na ostatnim zdjęciu… Garnek prawie pusty 🙂

Składniki:

– 1 litr bulionu
– 2 łyżki kaszy jęczmiennej (drobnej)
– 1 marchewka
– 300 g kurek
– 2 niewielkie ziemniaki
– 1 łyżka masła
– płaska łyżeczka soli
– 1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– szczypta kurkumy
– natka pietruszki

Kurki opłukać i dokładnie osuszyć. Jeśli są duże pokroić na połówki albo ćwiartki. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć na nim kurki (ok. 5 minut). Kaszę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie (płukać aż do uzyskania czystej wody), wsypać do garnka, zalać bulionem i gotować przez około 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Gotować około 10 minut. Po tym czasie wrzucic do zupy podsmażone grzyby. Gotować jeszcze około 3 minut. Przyprawić solą, pieprzem oraz kurkumą. Na koniec wrzucić posiekaną pietruszkę.

Krupnik z kurkami..

Krupnik z kurkami

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj