KASZA, ZUPY

Krupnik jaglany

31 stycznia 2016

Moda na kaszę jaglaną zaczęła się już jakiś czas temu, więc i ja z nią eksperymentuję. Dziś postanowiłam ugotować krupnik jaglany. Przepis jest dokładnie taki am jak przy krupniku z kaszą jęczmienną ale zupa jest lżejsza i przede wszystkim… INNA. Nie wiem jak Wy ale ja nie znoszę nudy w kuchni dlatego trochę poszalałam.

Składniki:
– 400 g żeberek wieprzowych
– 1 średniej wielkości marchewka
– 1 średniej wielkości pietruszka
– kawałek pora (biała część, ok 5 cm)
– kawałek selera (podobnej wielkości co por)
– 2 duże ziemniaki
– 2 litry wody
– 2 listki laurowe
– 4 ziarna ziela angielskiego
– 2 łyżeczki soli
– pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 10 dag kaszy jaglanej
– pęczek świeżej pietruszki

Żeberka umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście
laurowe, przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 30 min.
Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę razem z selerem. Pietruszkę, marchewkę i pora pokroić
w krążki. Po 30 minutach gotowania do wywaru wrzucić warzywa i wypłukaną w zimnej wodzie kaszę. Gotować
około 15 minut. Na koniec dodać sól, pieprz i posiekaną pietruszkę.

omlet-0275

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj