DESERY, OWOCE, RABARBAR, SKŁADNIKI, TRUSKAWKI

Kruchy placek z truskawkami i rabarbarem

8 czerwca 2016

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Są one pyszne pod każdą postacią. Ciasta, lodów, kompotu czy pierogów. Dziś postanowiłam połączyć je z lekko kwaskowatym rabarbarem i zrobić kruchy placek. Ciężko się go kroi ale jak już się do niego dobierzecie to nie skończycie na jednym kawałku. Niebo w gębie 🙂 A z dodatkiem lodów waniliowych… Nieziemski 🙂

Składniki na ciasto:

– 430 g mąki pszennej
– 5 łyżek brązowego cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 200 g zimnego masła
– 80 g zimnego smalcu
– 3 łyżki śmietanki np. 36%
– szczypta soli do smaku

Mąkę przesiać na stolnicę. Masło i smalec zetrzeć na tarce albo drobno posiekać nożem i rozetrzeć w
palcach. Powinna powstać kruszonka. Dodać cukry, śmietankę i sól. Wszystko szybko zagnieść (ciasta
kruchego nie wyrabiać bo się ogrzeje, stanie się elastyczne i nie będzie kruche). Uformować kulę,
spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto
wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części – jedna większa (na spód) i mniejsza (na wierzch). Większą
część rozwałkować i wylepić nią dno naczynia do zapiekania (średnica około 26 cm). Wtawić do lodówki aby
się nieogrzewało. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy albo powykrawać z ciasta
mniejsze, dekoracyjne placuszki i poukładać na owocach jak na zdjęciach poniżej.

Składniki na nadzienie:
– 800 g świeżych truskawek
– 400 g rabarbaru
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1 kisiel truskawkowy
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Rabarbar i truskawki opłukać pod bieżącą wodą (truskawki płukać wraz z szypułkami ponieważ po usubięciu
szypułek skórka truskawek zostaje uszkodzona i zaczynają nabierać wody). Rabarbar pokroić na kawałki
około pół centymetrowe a truskawki w czwórki. Owoce posypać cukrem, kisielem, i mąką. Wszystko dokładnie
wymieszać i uważać aby nie pognieść truskawek.
Tak przygotowane owoce wyłożyć na ciasto. Na wierzchu poukładać mniejsze kawałki ciasta tak aby lekko na
siebie zachodziły. Wtawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z włączoną funcją grzania
góra – dół na około 1 godzinę. Jeśli po około 30 minutach boki zaczną szybciej się rumienić, przykryć
(same boki) folią aluminiową. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Kruchy placek z truskawkami i rabarbarem

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj