OBIAD NIEDZIELNY, SKŁADNIKI, WARZYWA, ZUPY

Krem z pieczonego kalafiora z oliwą truflową

25 lutego 2016

Za oknem zima w pełni… Pora więc na pyszną, rozgrzewającą zupę. Dziś postanowiłam ugotować (pierwszy raz!!!) krem z pieczonego kalafiora… Nigdy nie byłam fanką kremów – zupa zawsze kojarzyła mi się z ziemniaczkami w kostkę, marchewką, pietruszką… Ale to się zmienia 🙂

Składniki:
– 1 duży kalafior
– biała część pora
– 2 ząbki czosnku
– 2,5 szkl. wywaru warzywnego
– 2 szklanki mleka
– łyżka masła
– pół łyżeczki świeżego tymianku
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 1 łyżeczka soli
– łyżka oliwy truflowej

Ewentualnie:
– kilka plastrów bekonu

Kalafiora dokładnie umyć i podzielić na różyczki (większe pokroić jeszcze na plasterki). Ułożyć je na
papierze do pieczenia. Polać oliwą z oliwek, dodać czosnek w łupinkach i wstawić do piekarnika
nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30 minut.
Na maśle podsmażyć pokrojonego pora. Odczekać aż wystygnie. Kalafiora i pora razem z czosnkiem
zblendować. Dodać wywar warzywny, mleko, tymianek, sól i pieprz. Zupa powinna być gęsta ale nie powinna
mieć konsystencji puree (jeśli będzie dla Was za gęsta dodajcie jeszcze trochę wywaru). Zupę podawać z
oliwą truflową albo usmażonymi na chrupko, na patelni plastrami bekonu.

wieniec 11-0004

wieniec 11-0015

d

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj