FIT, GLUTEN FREE, KALAFIOR, NA ZDROWIE, SKŁADNIKI, WARZYWA, WEGE, ZIEMNIAKI, ZUPY

Krem z białych warzyw

7 lutego 2017

Krem z białych warzyw to taki rodzaj zupy, który nazywam „ZUPA NAWINIE” czyli wrzucam do niej co się nawinie… W lodówce akurat miałam kalafiora… Ziemniaki i włoszczyzna zazwyczaj są w spiżarni – postanowiłam więc ugotować zupę. Składniki nie są szczególnie wykwintne ale smak i wygląd są obłędne… Jeśli nie macie kalafiora zastąpcie go większą ilością pietruszki, selera albo pora… Jakieś białe warzywa… W końcu to krem z białych warzyw…

Składniki:
– 750 ml bulionu (warzywnego, warzywno – mięsnego, rosołu)
– 250 ml słodkiej śmietanki do zup 18%
– 1/2 główki kalafiora średniej wielkości
– 4 niewielkie ziemniaki
– 1 średnia cebula
– 3 średnie pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– 125 ml mleka
– 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
– 1 łyżeczka soli
– 1/3 lyżeczki świeżo mielonej gałko muszkatołowej
– czarny i biały sezam do dekoracji

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę, kalafiora rozdzielić na różyczki. W dużym garnku rozpuścić masło, dodać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę i czosnek a całość zeszklić. Dodać kalafiora, ziemniaki i pietruszkę. Mieszając, smażyć przez ok. 4 – 5 minut. Po tym czasie dodać gorący bulion. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 15 – 20 minut. Na koniec dodać mleko, śmietankę, sól, pieprz i gałkę. Całość zmiksować na krem blenderem (dla uzyskania jeszcze bardziej kremowej konsystencji zupę można dodatkowo przelać przez sito). Podawać posypaną sezamem.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj