DYNIA, FIT, GLUTEN FREE, NA ZDROWIE, SKŁADNIKI, VEGAN, WARZYWA, WEGE, ZUPY

Krem z dyni z mlekiem kokosowym

19 października 2017

Krem z dyni z mlekiem kokosowym to propozycja na jesienną zupę rozgrzewającą z nutą egzotyki. Dynia ma to do siebie, że jeśli nie dostanie jakiejś wyraźnej przyprawy, zjedzona  w większej ilości zaczyna być mdła. Aby temu zapobiec do mojej dodałam ostrej, mielonej papryki i soku z limonki… Nieźle ją podkręciła… Jest to naprawdę świetny pomysł na obiad jeśli zupełnie brak Wam czasu. Robi się ją niezwykle szybko i co najważniejsze jest przepyszna!

Składniki (na 4 porcje):
– 1/2 dyni piżmowej (ok. 500 g po obraniu)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki mleka kokosowego
– 3 szklanki bulionu warzywnego (albo wrzątku)
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– 2 łyzki oleju kokosowego
– 1 łyżka soku z limonki
– sól do smaku
– 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki

Do podania: świeża, pokrojona papryczka chili, listki kolendry, kilka łyżeczek mleka kokosowego

Cebulę pokroić w kostkę a czosnek przepuścić przez praskę. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w niedbałą kostkę. W garnku rozpuścić olej kokosowy i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać dynię, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę i ostrą paprykę. Wlać gorący bulion (wrzątek), przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw. Na koniec wlać sok z limonki i mleko kokosowe. Zmiksować blenderem na gładki, jednolity krem. Zupę podawać z pokrojoną papryczką chili, listkami kolendry i łyżka mleka kokosowego.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj